Spacer Spacer
Sigla Suntem acasă în toată Moldova  
Spacer Spacer
Frecvente
 
Spacer Spacer
Prima pagina Sondaje Stiri Evenimente Programe Topuri Publicitate Live
 
space
space
Calendar
Februarie 2019
D L M M J V S
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17
18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28      

On Air - AM
Nu sunt informatii

On Air - FM
Nu sunt informatii

Asculta LIVE

Asculta LIVE Radio Iasi
play mp3 - FM (mp3 FM) 
play mp3 - AM (mp3 AM) 

Curs valutar
Curs BNR pentru: 25/11/2008
1EUR
= 3.7985EUR


  Stirile zilei
 

11/29/2008 08:00

REGULI LA VOT

Când mergem la vot, este important să ştim nu numai ce avem de făcut, ci şi.... ce nu avem voie să facem. Şi asta pentru că legea prevede amenzi usturătoare şi chiar pedepse cu închisoarea nu numai pentru încălcarea legii, ci şi pentru tentativele de încălcare.
Cea mai mare pedeapsă - şapte ani de închisoare - o poţi primi dacă te prezinţi la vot cu un act de identitate nul sau fals. Tot până la şapte ani de închisoare îi aşteaptă şi pe cei care atacă sediile secţiilor de votare sau fură documentele electorale- urne sau ştampile.
Dacă te gândeşti să voteazi de mai multe ori, ai grijă, rişti între şase luni şi cinci ani de detenţie. Cu închisoarea de până la 5 ani se pedepseşte darea şi primirea de mită electorală. De asemenea, în perimetrul secţiei de votare nu avem voie să consumăm şi să împărţim băuturi alcoolice.
Legea prevede o amendă de 10 mii de lei pentru membrii birourilor electorale care înmânează buletine de vot persoanelor care nu au act de identitate. Membrii birourilor electorale nu au voie nici să deschidă secţiile înainte de începerea votării. Pentru o asemenea faptă, ca şi pentru încredinţarea urnei mobile unei persone din afara biroului electoral, legea prevede pedepse cu închisoarea de până la 6 ani.

Dacă într-un colegiu electoral se produc fraude, Biroul Electoral Central poate decide repetarea alegerilor în acel colegiu. Alegerile se repetă în cel mult zece zile. Asta însemană că va fi stopat întregul proces electoral timp de o săptămână.

Lipsa rezultatelor alegerilor dintr-un colegiu va face imposibilă calcularea pragului electoral la nivel naţional şi deci nu vor putea fi stabilite partidele care au depăşit acest prag şi care astfel au dreptul să primească mandate pentru candidaţii lor.


Stirile zile